Blog: “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet”

Posted by Connie Keurentjes  /   mei 12, 2016  /   Posted in Uncategorized  /   No Comments

Heb jij dat ook wel eens? Dat je samen naar een feestje gaat en wanneer je vervolgens de avond na bespreekt, hij of zij een compleet andere avond heeft gehad? 

“Heb je die gekke schoenen gezien van haar moeder?” vraagt hij dan. Ik weet dan totaal niet waar het over gaat. Ik kan nog wel woordelijk herhalen wat zij tegen mij vertelde over haar val van de trap van vorige maand. En daar weet hij dan weer niets van. We hebben gezamenlijk de avond doorgebracht in dezelfde ruimte, met dezelfde mensen, hebben hetzelfde stuk taart gegeten en de bijbehorende koffie gedronken. En toch hebben we allebei een compleet andere ervaring én verhaal. 

Op dit punt ontstaan de grootste misverstanden en discussies. Zeker ook op de werkvloer. 

“Waarom heb jij dit niet (goed) gelezen?” 
“Dat heb ik toch tegen je gezegd!”

Terwijl jij geen idee hebt waar het over gaat en het volledig langs je heen is gegaan. 

Dat kan niet zo zijn!“, wordt er dan gezegd. 
Reken er maar op dat het wel zo is. Vandaar ook mijn titel. Ik weet niet wat jij ervaart en jij weet niet hoe ik de wereld tot me neem.We kunnen dus niet zomaar aannemen dat we dezelfde ervaring hebben. Je kan er beter vanuit gaan dat we hier totaal verschillend in staan. 

We hebben allemaal onze eigen bril op waarmee we de wereld waarnemen. Wanneer je vanuit NLP gaat kijken dan weet je dat ieder mens per seconde miljoenen prikkels binnen krijgt en dat je er tussen de 5 – 9 kunt verwerken. Het is dus onmogelijk om “alles” waar te nemen. En wanneer je dan ook nog eens een voorkeur hebt voor waarnemen via zicht, gehoor of gevoel, dan filter je daar je eigen voorkeuren uit. Dat betekent dat je iets echt niet hebt gehoord, gezien of gevoeld wanneer je daar minder de focus op hebt liggen. 

Ik ben bijvoorbeeld scherp op wat ik hoor. Ik weet wat er wordt gezegd in een gesprek. Anderen weten weer wat ze hebben gezien en weer een ander weet hoe hij zich voelde tijdens het gesprek. Vanuit de beste intentie werken we vaak ontzettend hard om elkaar vooral duidelijk te maken wat we bedoelen en hoe we het bedoelen. Het is eigenlijk een wonder te noemen dat het zo vaak wél goed gaat! 

Ben jij benieuwd hoe jij de wereld waarneemt?

Kom naar de NLP open avond op donderdag 19 mei. 19.00 uur – 21.30 uur, Gilzeweg 26 in Bavel.
De avond is vrijblijvend en kosteloos. 
Aanmelden kan via deze link

www.nlp-opleidingscentrum.nl

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*