NLP Coachmodel

NLP Coachmodel

verzameling-mensenIn de rol van coach kun je managers, projectleiders en medewerkers in jouw organisatie helpen om beter met anderen te communiceren. Bijvoorbeeld als ze bij jou komen met de vraag hoe ze een beter werkoverleg kunnen houden, een pakkender presentatie of beter feedback kunnen geven. Je maakt dit coachproces voor jezelf makkelijker en effectiever als je het NLP coachmodel gebruikt. Wat houdt dit model in en hoe pas je het toe?

Het NLP Coachmodel is een model dat mensen helpt een doel te bereiken dat ze voor ogen hebben. Op weg naar dat doel kom je hindernissen tegen die je belemmeren dat doel te bereiken. Maar er zijn ook hulpbronnen die het bereiken van het doel mogelijk maken. Met het coachmodel maak je het onbewuste bewust. Je laat mensen nadenken over oplossingen en letterlijk stappen zetten.

Het model bestaat uit vier vragen:   

  1. Waar ben ik nu? Wat is de huidige situatie?
  2. Wat wil ik bereiken? Wat is de gewenste situatie?
  3. Wat houdt mij tegen om het doel te bereiken? Welke hindernissen ervaar ik?
  4. Wat heb ik nodig om mijn doel te bereiken? Welke hulpbronnen kan ik inzetten?

hink stap sprongJe kunt de vier vragen in gedachten houden bij het coachen. Je kunt ook het model laten zien, je maakt het dan visueler. Wat helemaal goed werkt zijn vier kaarten met de vragen erop. Maak de kaarten bij voorkeur van stevig karton of laat ze plastificeren, waardoor ze meerdere malen bruikbaar zijn. Er staan vier posities op de kaarten:

  1. Huidige situatie
  2. Gewenste situatie
  3. Hindernissen
  4. Hulpbronnen

coachmodelJe kunt de kaarten op tafel leggen. Je kunt ze echter ook op de grond leggen waarbij ze dienen als ruimtelijke ‘grondankers’. Je kunt mensen dan letterlijk van de ene positie naar de nadere positie laten lopen en laten ervaren wat dat met hen doet. Dat maakt het gebruik van het NLP Coachmodel extra krachtig. Natuurlijk kun je dit als ‘communicatieadviseur’ pas voorstellen als je een vertrouwensband hebt opgebouwd met diegene die je aan het coachen bent. Zorg ook dat je je grenzen kent. Je bent immers een coach en geen therapeut. In dit document lees je vooral over de toepassing van de kaarten als grondanker. Je kunt er zelf je eigen toepassing van maken.

Hier lees je meer over de toepassing van het NLP Coachmodel

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*