Review “Jammer van de naam”

Posted by Connie Keurentjes  /   juni 13, 2016  /   Posted in Uncategorized  /   No Comments

Joep Fober, bezoeker open avond NLP op 19 mei 2016

Naar aanleiding van een prettig contact met Connie Keurentjes, die mij begeleidt in een coachingstraject, nam ik de uitnodiging voor de open avond NLP graag aan.

Het gezelschap was met 6 personen (inclusief Connie) relatief klein. Dit maakte het op een prettige manier persoonlijk en bood ruimte voor boeiende interactie. Nadat het ontstaan en de achtergrond van NLP was belicht, liet Connie ons met voorbeelden en kleine oefeningen ervaren hoe makkelijk het is om iemand verkeerd te begrijpen, of om zelf verkeerd begrepen te worden. Het belang van taal, zowel verbaal als non-verbaal, blijkt een belangrijk aandachtspunt te zijn van NLP. Dat mensen taal heel verschillend gebruiken, ervaren en verwerken werd mooi verduidelijkt met een invuloefening die redelijk goed de verschillende denkstijlen (metaprogramma’s) binnen de groep aantoonde

Ieder had zijn eigen motivatie om de open avond bij te wonen. Ikzelf was wat sceptisch. Ik vond, en vind nog steeds dat de term “Neuro-Linguïstisch Propgrammeren” riekt naar sektarisme en ongewenste beïnvloeding. Van de avond heb ik meegenomen dat NLP zeker niet gaat over het aanleren van heimelijke (taal)trucjes om andere mensen te laten doen wat jij vindt dat ze moeten doen. Het gaat erom begrip te krijgen van de factoren die bepalen hoe “taal” ontstaat, wordt gebruikt, ervaren en verwerkt, zowel binnen jezelf als bij anderen. Als ik het goed heb begrepen, wordt gedrag in dit verband ook gezien als “taal”. Mijn indruk is dat NLP je leert om bewust om te gaan met de verschillende vormen en componenten van taal; van jezelf en van anderen. Je leert om dit op een positieve manier toe te passen, zodat je bewuster aan je doelen kunt werken en de kans vergroot om ze te bereiken.

En daarom vind ik het zo jammer van de naam. Ik denk dat meer mensen in eerste instantie onterecht een verkeerde associatie hebben. Met de afkorting heb ik geen moeite, maar noem het dan anders. Natuurlijk Leren Profileren, of Presenteren, of voor mijn part Passioneren, maar Neuro-Linguïstisch Programmeren……brrrr!

Joep Fober

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*