Stem

Hoe klinkt jouw stem en wat kan jij ermee? Voordat we beginnen starten we met een nlproef: neem je stem eens op gedurende 7 minuten, luister het vervolgens af, lees dan bijgaand artikel en beantwoord de vragen…. 

Stemgebruik
Slechts 7% van onze communicatie gebeurt met woorden. Vooral via lichaamstaal (55%) en stemgeluid (38%) wisselen we informatie uit. NLP’ers van NLPMenu weten dit maar al te goed. Niet alleen wat je zegt is daarom belangrijk maar vooral HOE je het zegt, dus ook je houding en stemgebruik.

fluisterVersta je mij goed? 
Test jezelf: heb ik een luide of zachte stem? Stem ik mijn geluidssterkte af op mijn gesprekspartner?

Stem je volume af op dat van anderen, wissel af en houd rekening met achtergrondgeluiden. Praat luid genoeg zodat je zelfverzekerd overkomt.

Een krachtige stem mag, maar overdrijf het niet. Anders kan je weleens de indruk wekken dat je brutaal en luidruchtig, zelfs arrogant en egocentrisch bent. Verhef je stem niet te onverwacht, dat toont je onmacht.

schreeuwen

Je denkt met je zachte, stille stem misschien fijngevoelig en ingetogen over te komen. In werkelijkheid ervaart men stil praten eerder als teken van onzekerheid, verlegenheid en een gebrek aan enthousiasme of betrokkenheid.
Anderen geven soms indirect feedback op je stemvolume. Volgt er een stil, misschien zelfs fluisterend antwoord? Dan spreek je zeker te luid. Mensen doen soms het tegenovergestelde van wat jij doet om jou naar ‘hun voorkeur’ te krijgen zonder het expliciet te vragen. 

In 2014 was stemcoach Elizabeth Ebbink te gast bij Frame. Zij gaf een wervelende stemworkshop voor een gezellige groep deelnemers. Wil je meer weten over deze interessante dag? Yolanda schreef er een blog over. Of over Elizabeth? Neem een kijkje op haar website www.elizabethebbink.nl
Dit filmpje van stemcoach Elizabeth Ebbink laat duidelijk het effect zien van verschillend stemgebruik:

Al Pacino’s Inspirational Speech: let vooral op de stem in relatie tot overtuigingskracht! 

 Super leuk filmpje via Elizabeth Ebbink: ‘Het koeienfilmpje’.  

Comments are closed.